Kuipers, Tjeerd
Tjeerd Kuipers (Gorredijk, 21 december 1857 - Laren, 13 november 1942) Tjeerd Kuipers werd geboren op 21 december 1857 in Gorredijk, als zoon van Egbert Roels Kuipers (bouwer van het voormalig postkantoor en Boterwaag in Gorredijk), timmerman-aannemer van beroep, en Jantje Tjeerds Wiegersma. Tjeerd ging na de HBS in de leer bij de Leeuwarder architect J.P.J. de Rooy. Daarna kreeg hij een betrekking bij Gemeentewerken in Meppel. Eind jaren zeventig vertrok de familie Kuipers naar Amsterdam. Hij was de ontwerper van meer dan vijftig kerken, waarvan er slechts een beperkt aantal bewaard is gebleven. Ook zijn broers Roelof Kuipers en Foeke Kuipers waren architect. Tjeerd Kuipers overleed in Laren (N.H.) op 13 november 1942. Hij werd begraven op Zorgvlied in Amsterdam. Daar tekende ds. P.N. Kruyswijk hem als "één van die duizenden Friezen, die omstreeks 1870 gegrepen zijn door de klare, rechte verkondiging van Gods Woord, zooals Dr. A. Kuyper die bracht. In die geestelijke beweging heeft God op tal van plaatsen menschen neergezet, die bereid waren te dienen en gaven van Hem ontvangen hadden om in dien geest op alle terrein des levens te arbeiden. De opkomende Geref. Kerken hadden behoefte aan kerkgebouwen en Kuipers is een dergenen geweest, die vele dier kerken gebouwd heeft" (De Standaard, 18 november 1942).
Achtergrond
Kuipers ontwierp tussen 1888-1928 meer dan vijftig voornamelijk gereformeerde kerken. Tjeerd werkte bij architectenbureau Salm en later bij Sanders en Berlage. Nadat eerst een aantal ontwerpen niet werd uitgevoerd, o.a. voor kerken in Katwijk aan Zee en Amsterdam, en een aannemer zijn ontwerp voor een kerk in Haarlem plagieerde, bouwde Kuipers in 1888 zijn eerste kerk in het Friese Makkum. Kuipers gebruikte gedurende zijn carrière verschillende bouwstijlen. Zijn vroegste werk, tot ca. 1896, is in het algemeen in neorenaissance stijl. Daarna ontwerpt hij een aantal kerken waarin invloeden uit het romaans en de gotiek worden gecombineerd met het rationalisme van Berlage. Vanaf 1899 voert dit rationalisme de boventoon. Een aantal van zijn laatste kerken in de jaren '20 is in een gematigde expressionistische stijl. Naast nieuwe kerken vergrootte Kuipers ook een aantal oudere kerken, onder meer in Hardenberg en Rijssen.
Naast kerken ontwierp Kuipers vele profane werken. Zijn eerste werk uit 1886 was een openbare school in Buiksloot (gesloopt in 1964). Een van zijn bekendste werken is een rij van zeven huizen in de Amsterdamse Roemer Visscherstraat, waarbij bij elk huis een bouwstijl uit een ander Europees land is verwerkt, de zogenaamde Zevenlandenhuizen. Samen met architect Arnold Ingwersen ontwierp hij woningbouwcompexen voor protestants-christelijke woningbouwverenigingen. Voorbeelden hiervan zijn het woningbouwcomplex voor Patrimonium aan de Zaanstraat en de Hembrugstraat in de Spaarndammerbuurt en het woningbouwcomplex voor Patrimonium aan het Zwanenplein en Ganzenweg in de Vogelbuurt, beide in Amsterdam uit 1918/1919.
Kuipers ontwierp tussen 1888 en 1928 meer dan 50, voornamelijk gereformeerde, kerken en een groot aantal profane bouwwerken.
Hier onder een lijst van bouwwerken van de geboren Gorredijkster architect Tjeerd Kuipers (1857-1942)
(Voor een vergroting; klik op de foto.)